
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Büyükelçisi Hiroshi Oka'yı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Kabulde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubunu sunan Japonya Büyükelçisi Oka, bundan önce Japonya Dışişleri Bakanlığı'nda İstihbarat ve Analiz Servisi Genel Müdürü olarak görevliydi.
Büyükelçi Oka'nın, eşi ve bazı büyükelçilik mensuplarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdiminin ardından, hatıra fotoğrafı çektirildi.
Japonya'nın Türkiye Büyükelçisi
Hiroshi OKA'nın Mesajı
Türkiye’de Japonya Büyükelçisi olarak görevime 12 Nisan 2016 tarihinde başladım. İsmim Hiroshi Oka.
Japonya ile Türkiye, tarih boyunca son derece iyi ilişkiler tesis etmişlerdir. Geçen yıl, Ertuğrul Fırkateyni kazasının 125. yıldönümü olması vesilesiyle, her iki ülkede gösterime giren Japonya – Türkiye ortak yapımı “Ertuğrul 1890” sinema filmi, geri dönüp iki ülke dostluk ilişkilerine bakmamıza ve bugün de aralarında güçlü dostluk bağları bulunan iki ülkenin ilişkilerini yeniden doğrulamamıza imkân sağlamıştır. Bu tarihsel dostluk bağlarına ilaveten, son yıllarda başta iki ülke liderleri arasında olmak üzere sık tekrarlanan karşılıklı üst düzey ziyaretler gerçekleşmektedir. İki ülke, “stratejik ortaklık” temeline dayanan siyaset, diplomasi, ekonomi, bilim, kültür gibi pek çok alanda işbirliğini sürdürmektedir.
Örneğin hâlihazırda, Japon yatırımcılarının ilgisi, istikrarlı biçimde ekonomik büyümesini sürdüren Türkiye’ye yönelmiş, yalnız İstanbul ve çevresinde değil, başkent Ankara, Çankırı ve Osmaniye çevrelerinde de faaliyet gösteren Japon yatırımcıların sayısı artmaktadır.
Ayrıca, Japon yatırımcıları Türkiye’deki çeşitli altyapı projelerine de etkin biçimde katılmaktadır. Japon yatırımcıların sahip olduğu deneyim ve teknolojinin, sağlık, ulaştırma, haberleşme, elektrik enerjisi üretimi vb. alanlarda Türkiye’nin gelişmesine daha da katkı sağlayacağına inanıyorum.
Bilim ve kültür alanında ise öncelikle Türk Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin kurulması için gerekli hazırlıklar iki ülke arasında sürdürülmektedir. Karşılıklı burslu öğrencilerin sayısı ile üniversiteler arası iletişim her yıl daha da artmakta, Japonca eğitimi ve Japonya araştırmaları vasıtasıyla bilimsel hareketlilik son derece etkinleşmektedir.
Bir trajedi olan Ertuğrul Fırkateyni kazası, birbirinden çok uzakta olan Japonya ve Türkiye arasında dostluk bağlarının tesadüfen doğmasına neden olmuştur. Ayrıca, Türkiye ekonomik gelişmişliği neticesinde, geçen yıl düzenlediği G20 Liderler Zirvesinin akabinde, bu yıl da Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ni düzenleyecektir. Türkiye, yalnız bölgenin güçlü ülkesi konumuyla sınırlık kalmaksızın, küresel rolünü etkin biçimde tamamlayacak kuvvetli iradeye sahiptir. Türkiye’yi çevreleyen bölgede Suriye’nin içinde bulunduğu durum ve terör tehdidi gibi unsurlara rağmen, Japonya ve Türkiye’nin el ele vererek işbirliği yapabilecekleri alanlarda birlikte çalışmaları diplomasinin önemli bir unsurudur. Ayrıca, Japonya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacak kişilere elimizden geldiğince destek olmak da Büyükelçiliğimizin vazifesidir. Bu anlamda Büyükelçiliğimizin internet sitesinin sizler için yararlı olmasına gayret göstereceğiz.
Ben Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgeden sorumlu dairede görev yaptığım sırada Türkiye hükümeti ile birlikte çalışma ve Türkleri yakından tanıma imkânı bulmuştum. İlk defa Türkiye’de görev yapacak olsam da, kendi deneyimlerime dayanarak, siyaset, ekonomi, kültür vb. alanlarda somut işbirliği ilişkilerini daha da geliştirmek, zenginleştirmek için tüm gücümle gayret göstereceğim. Dost ülke Türkiye ile ikili ilişkilerimizi her alanda daha da güçlendirmek için sizlerin de katkı ve desteklerinizi esirgememenizi dilerim.
Nisan 2016
Hiroshi OKA
Japonya Büyükelçisi
Büyükelçinin özgeçmişi:
http://www.tr.emb-japan.go.jp/T_01/02.htm
4.5.2016